kilka zadan z procentami.
qwerty123456: 1) w kwadracie dwa rownolegle boki wydluzono o 25%, a pozostałe 2 skrócono o p%. Powstal
prostokąt, którego pole jest o 20% większe od pola kwadratu. Oblicz p.
2)W hurtowni jest 3200 telewizorow, z ktorych 3% ma pewne usterki. Ile wadliwych telewizorow
nalezy usunac, aby w hurtowni pozostalo mniej niz 1% odbiornikow z usterkami?
3) w pewnej kl liczba dziewcząt stanowi 60% liczby uczniów. Gdy 6 dziewcząt wyjechało na mecz
siatkówki, w kl pozostalo tyle samo chlopcow, ile dziewczat. Oblicz, ile osób liczy ta klasa
oraz ilu jest w niej chłopców.
4)Koncern paliwowy dwukrotnie w 1 tygodniu podnosil cene benzyny, pierwszy raz o 10%, drugi raz
o 5 %. Po obu podwyzkach jeden litr benzyny wyprodukowanej przez ten koncern kosztuje 4,62 zl.
Oblicz cenę jednego litra benzyny przed podwyżkami.
15 wrz 16:52
gość: | | 125 | |
1) wydłużono o 25% −>125%a= |
| a |
| | 100 | |
| | 100−p | |
skrócono o p% −> (100−p)%a= |
| a |
| | 100 | |
| | 120 | |
pole większe o 20% −> 120%a2= |
| a2 |
| | 100 | |
| | 125 | | 100−p | | 120 | |
czyli |
| a* |
| a= |
| a2 |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
15 wrz 17:09
gość: | | 3 | |
3%*3200= |
| *3200=3*32=96 − tyle jest wadliwych telewizorów |
| | 100 | |
| | 1 | |
1%*3200 = |
| *3200=32 − chcemy żeby było mniej niż 32, czyli najwięcej 32 |
| | 100 | |
96−31 = 65 − tyle wadliwych trzeba usunąć
15 wrz 17:12
gość: x− liczba dziewcząt, y− liczba chłopców −> x+y − tyle jest osób w klasie
zatem skoro 60% to dziewczęta, to
0,6*(x+y)=x
oraz z drugiego warunku
x−6=y i mamy układ równań do rozwiązania
15 wrz 17:14
gość: x − cena przed podwyżką
1,1*x − po pierwszej podwyżce
1,05*1,1*x=1,155*x = 4,62
x=4
15 wrz 17:17
qwerty123456: nie rozumiem ile wynosi p w 1?
15 wrz 18:57
uhuh: ?
15 wrz 19:10
pigor: ... no to
1)
125%a* (100−p)%a= 120%a2 ⇔ 125%(100−p)= 120 / * 100 ⇔
⇔ 125*100−120*100 = −100+125p ⇔ 125p= 600 ⇔
p%= 4,8% ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
3%* 3200 − x < 1%* 3200 ⇔ 2%* 3200 < x ⇔ x > 2* 32 ⇔
x > 64 , a więc
należy usunąć co najmniej
65 telewizorów ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) niedawno "robiłem" to zadanie na tym forum ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4)
105%* 110%x= 4,62 /* 100*10 ⇔ 105*11x= 4620 ⇔ 1155x=4620 ⇔
x=4 − szukana
cena 1l paliwa przed podwyżkami . ...
15 wrz 22:54
pigor: ..., miła jesteś, tylko. że ja nie jestem Pigor , tylko pigor, no ale
Ty − Zuzia − jesteś najmądrzejsza , więc dziękuję za tak trafny komentarz
do mojego rozwiązania ; pozdrawiam −
pigor . ...
15 paź 13:50