punkty
szklanka:
Do wykresu f(x)=√x−3 należy punkt:
a) (2;−1)
b) (5;2)
c) (3;0)
d (9;3)
Robię że x−3≥0
robię podpunkt a) że −1 to y czyli
−1=2−3≥0
ale coś jest nie tak
15 wrz 16:15
Basia:
podstawiasz normalnie za x i patrzysz czy dostałeś odpowiedni y=f(x)
(a) x = 2 f(2) = √2−3 = √−1 nie istnieje; czyli ten punkt nie należy do wykresu
(b) x = 5 f(5) = √5−3 = √2 ≠2 czyli ten punkt też nie należy do wykresu
(c) x = 3 f(3) = √3−3 = √0 = 0 czyli ten punkt należy do wykresu
(d) x = 9 f(9) = √9−3 = √6 ≠ 3 czyli ten punkt też nie należy do wykresu
15 wrz 16:21
Krzysiek: Nie masz polecenia w zadaniu −okresl dziedzine
15 wrz 19:16
Aga1.: Ale jak określi dziedzinę x≥3, to od razu widać ,że
a odpada, bo 2∉D.
15 wrz 19:28