zadanie
szklanka:
Jak takie coś rozwiązać?
| | 1 | |
4a= |
| ? Jak z tego otrzymać a? |
| | 2 | |
15 wrz 16:09
gość: przedstaw w postaci potęgi dwójki
15 wrz 16:10
szklanka: może źle się określiłem , jak do tego dojść? Jakieś wzory są potrzebne?
15 wrz 16:11
gość: 4
a=2
2a
czyli
2
2a=2
−1
15 wrz 16:14
gość: z różnowartościowości f(x)=4
x
2a=−1
15 wrz 16:16
gość: 8nie 4x tylko 2x
15 wrz 16:16
szklanka: a czy 22a = 4a ?
15 wrz 16:17
szklanka: ?
15 wrz 16:24
Basia:
nie;
4a = 12
(22)a = 2−1
22a = 2−1
2a = −1
a = −12
15 wrz 16:24
Basia:
tzn: jeżeli chodzi o poprzednie pytanie to TAK
22a = 4a
15 wrz 16:25