matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz odwrotnosl liczby x
aga:
x=U{1}{
√
2
15 wrz 15:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
np. tak:
1
1
x =
⇔ x
√
2
= 1 ⇔
√
2
=
√
2
x
1
−−−− odwrotność 'x'
x
15 wrz 15:58
Basia:
1
to miał być ?
√
2
no to odwróć: mianownik do licznika; licznik do mianownika co dostałaś ?
15 wrz 15:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
lub prościej:
x
x =
1
x
1
1
√
2
1
=
⇔
=
⇔
=
√
2
1
√
2
x
1
x
15 wrz 15:59
Basia:
ludzie...................
a
b
odwrotnością ułamka
gdzie a,b≠0 jest
zawsze
b
a
i nie ma inaczej
1
√
2
odwrotnością
jest
=
√
2
√
2
1
15 wrz 16:10