Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych spełniające równanie:
Mamialk: Proszę o pomoc.
Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych spełniające równanie:
xy−x=y
15 wrz 15:52
Mamialk: Znalazłem tylko: x=2 y=2
15 wrz 15:55
Basia:
x(y−1) = y
1.
y−1=0 ⇔ y=1
i masz
x*0 = 1
0=1
sprzeczność czyli y=1 nie spełnia warunków zadania
2.
y≠1 ⇒ y−1≠0
| | y | | y−1+1 | | 1 | |
x = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | y−1 | | y−1 | | y−1 | |
| | 1 | |
aby x∊C musi być |
| ∊C ⇔ |
| | y−1 | |
y−1 = 1 lub y−1 = −1 ⇔
y = 2 lub y=0
czyli masz
x = 2 y = 2
lub
x = 0 y=0
15 wrz 15:55
Mamialk: Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
15 wrz 16:07