.
Trivial:
Zadanko dla chętnych.
Oblicz resztę z dzielenia 20132080 : 13
15 wrz 15:43
Timmy: Czy wynik to 3?
15 wrz 17:02
Basia: tak samo mi wyszło; 3
15 wrz 17:13
Vizer:
Nie zabierałem się za to, ale mam pytanie, czy bez znajomości kongruencji można sobie jakoś dać
z tym radę?
15 wrz 17:17
Godzio: Można
15 wrz 17:19
Basia: można

a/
b = c reszta d
a = (c*
b+d)
a
n = (c*
b+d)
n
dwumian Newtona
wszystkie składniki oprócz ostatniego są podzielne przez b
czyli teraz badamy d
n i tak krok po kroku
15 wrz 17:21
Basia:
2013 = 154*13+11
czyli badamy
112080 = 112*1040 = 1211040 i tak dalej
15 wrz 17:24
Trivial:
Można to rozwiązać sposobem
Basi, ale jest sposób by uciąć połowę obliczeń.

Przez r oznaczam resztę z dzielenia. Definiuję mod jako
a mod n = r (reszta z dzielenia a przez n)
Najpierw parę własności.
1. ab mod n = (a mod n)*(b mod n) mod n.
2. a
x+y mod n = (a
x*a
y) mod n = (a
x mod n)(a
y mod n) mod n
3. a
2 mod n = (a mod n)
2 mod n
2013
2080 mod 13 = 2013
2048 + 32 mod 13 =
= (2013
211 mod 13)*(2013
25 mod 13) mod 13 = u
2013 mod 13 = 11
2013
2 mod 13 = 11
2 mod 13 = 121 mod 13 = 4
2013
4 mod 13 = 16 mod 13 =
3
2013
8 mod 13 = 9 mod 13 = 9
2013
16 mod 13 = 81 mod 13 =
3
...
2013
2n mod 13 = 3 dla n parzystego, 9 dla nieparzystego. n > 1
u = (9*9) mod 13 = 81 mod 13 = 3.
15 wrz 19:28
b.: rachunki są chyba łatwiejsze, jak sie zauważy (*), że 201312 mod 13 = 1
ponieważ 2080 = 12k + 4, więc
20132080 = (201312)k * 20134 = 1 * 3 = 3 (mod 13)
(*) można też uniknąć tych rachunków, jeśli się zna małe twierdzenie Fermata
15 wrz 22:02
Trivial: Fajny sposób, b.
15 wrz 22:10