szkic funkcji
szklanka:
Narysować wykres funkcji y=2x
Czyli sprawdzić gdzie przechodzi, jak wezmę za x=0 to wyjdzie y=0
czyli będzie się przecinał w punkcie 0, prawda? A jak tutaj wierzchołek znaleźć?
15 wrz 15:42
Vizer: Nie karmić trolla... Wierzchołek funkcji liniowej, świat oszalał....
15 wrz 15:44
Piotr:
15 wrz 15:45
asdf: szklanka, serio to ty?
15 wrz 15:46
szklanka: pomyliłem się sory, jeszcze liniowej sobie nie przerabiałem
15 wrz 15:53
szklanka: to prawda że ten wykres będzie się przecinał w punkcie 0 ?
15 wrz 15:55
Basia:
prawda;
wykresem każdej funkcji postaci y = ax jest prosta przechodząca przez punkt (0;0)
(początek układu współrzędnych)
15 wrz 15:57
Krzysiek: To powinienes najpierw sobie dobrze opanowac funkcje liniowa a potem dopiero wziac sie za inne
funkcje . A tak serio . Takie rzeczy to powinny byc dla Ciebie oczywista oczywistoscia jak
mawia pewien kllasyk . Ty uczysz sie sam czy w klasie. takie rzeczy to nawet ja pamietam a mam
juz 55 lat. Funkcja liniowa to jest najprostsza funkcja . NIe musi ladnie wygadac np y=x+2
ale np y=√5x+10. Najlepiej to sobie rob tabelke −do wszystich funkcji i wtedy rysuj wykres .
Teraz mala uwaga do funkcji liniowej . Wzor ogolny to y=ax+b. Co to jest a i b to wiadomo .
Czyli funkcja moze przyjac postac np y=2x+8 , nie (patrz wzor ) ale tez np y=2x . Wtedy b= ? .
DObrze myslisz zero . I to juz CI powinno powiedziec ze wykres bedzie przechodzil przez
poczatek ukladu wspolrzednych . Popatrz sobie na wzor i zobacz ile jest b . Bedzie to punkt w
ktorym wykres przecina os OY. . Teraz jesli popatrzysz na wzor funkcji y=2x+8 to juz widzisz
ze wykres bedzie przecinal os OY w osemce . Jesli by bylo y=2x−8 to wykres przecia os OY w −8
. Jak tego na poczatek nie zauwazysz to CI to wyjdzie jak za x podstawisz zero i wyjdzie CI y
. Boze ja tego nie powiniem nawet pisac . Teraz do boju i rozwiazywac sobie rozne funkcje
liniowe. np y=x+5 , y=5x+ 2 . , y=−√4−8. Oczywiscie zrobic wykresy funkcji . Narysuj sobie
rowniez wykres takiej funkcji (to tez jest funkcja liniowa )y=3 , y=−6
15 wrz 16:30