Oblicz macierz odwrotną.
Kacper:
Oblicz macierz odwrotną A
−1
Chodzi mi konkretnie o wynik. Chcę sprawdzić czy dobrze mi wyszło.
15 wrz 15:41
loitzl9006:
Sprawdzając, możesz pomnożyć macierze A * A
−1. Mają dać macierz jednostkową. Jeżeli nie
będzie macierzy jednostkowej to znak że źle odwróciłeś.
15 wrz 15:52
Kacper: Dobrze mi wyszło, dziękuje.
Jak to ma się do obliczania macierzy odwrotnej 3x3?
Podobnie czy całkiem inaczej?
15 wrz 15:53
loitzl9006:
Niby podobnie (korzystasz z tego samego wzoru), ale trochę więcej kłopotu sprawia obliczenie
macierzy dopełnień (i jeszcze na znaki musisz uważać przy liczeniu tych macierzy dopełnień).
Wyznacznik macierzy 3x3 najłatwiej jest moim zdaniem policzyć metodą Sarrusa.
15 wrz 16:07
Kacper: I sarrusem liczę. Tam się liczy dopełnienia algebraiczne wszystkich wyrazów i z nich tworzy się
macierz dopełnień? W macierzy 2x2 wiem, że można zastosować taki krótki wzór do obliczenia
odwrotnej:
Rozumiem, że gdybym chciał stworzyć coś takiego do obliczenia macierzy odwrotnej 3x3 to jest to
| | 1 | |
albo niemożliwe albo tutaj |
| musiał bym wstawić wszystkie obliczenia do generowania |
| | ad−bc | |
wyznacznika?
15 wrz 16:32
loitzl9006: Możliwe byłoby takie coś, ale zapamiętanie tego wzoru (albo chociaż zapisanie w tablicach
matematycznych) to koszmar...
Dlatego liczy się "na piechotę" te wszystkie dopełnienia.
15 wrz 16:46
Kacper: Rozumiem, zaraz zrobię odwrotną 3x3. Sprawdzisz mi?
15 wrz 16:52
loitzl9006: ok
15 wrz 16:58
Kacper:
|2 5 7| 2 5
|6 3 4| 6 3
|5 −2 −3| 5 −2
Wyznacznik: 2*3*(−3)+5*4*5+7*6*(−2)−5*3*7−(−2)*4*2−(−3)*6*5 = −18+100+(−84)−105+16+90 = −1
Teraz macierz dopełnień:
| | | |
d11 = (−1)1+1 * | = −9 + 8 = −1 |
| | |
| | | |
d12 = (−1)1+2 * | = −(−18 + 20) = 38 |
| | |
| | | |
d13 = (−1)1+3 * | = −12−15 = −27 |
| | |
| | | |
d21 = (−1)2+1 * | = −(−15+14) = 1 |
| | |
| | | |
d22 = (−1)2+2 * | = −6−35 = −41 |
| | |
| | | |
d23 = (−1)2+3 * | = −(−4−25) = 29 |
| | |
| | | |
d31 = (−1)3+1 * | = 20−21 = −1 |
| | |
| | | |
d32 = (−1)3+2 * | = −(8−42) = −34 |
| | |
| | | |
d33 = (−1)3+3 * | = 6−30 = −24 |
| | |
| −1 38 −27|
D = |−38 41 34 |
|27 −29 24|
| −1 1 −1| | 1 −1 1 |
| | 1 | |
A−1 = − |
| * DT = −1 * |38 −41 −34| = | −38 41 34 | |
| | 1 | |
| −27 29 −24| | 27 −29 24|
Zgadza się?
15 wrz 17:10
Vizer: Do sprawdzenia wyniku polecam wolframa
15 wrz 17:11
Kacper: co to jest?
15 wrz 17:13
15 wrz 17:15
Kacper: Widzę, że to o czym pisałem wyżej czyli krótki wzór na macierz odwrotną 3x3 jest możliwe

Trochę długi wzór ale jednak jest.
15 wrz 17:21
loitzl9006:
d32 jest źle
powinno być 34 ale bez minusa
poza tym nie widzę błędów
15 wrz 17:37
loitzl9006: no może poza literówkami, ale co do poprawności wyniku to chyba jedyny błąd masz w d32
15 wrz 17:38
Kacper: Dziękuję za poprawienie

Trochę to jeszcze poćwiczę i zrozumiem.
15 wrz 17:44