przekatna czworokata ABCD dzieli sie na dwa trojkaty prostokatne. oblicz pole i
TOMEK ;/HELP ME!!:

przekatna czworokata ABCD dzieli sie na dwa trojkaty prostokatne. oblicz pole i obwod
czworokata.
5 maj 22:20
Miki: to trzeba wyliczyc z własności trójkąta
5 maj 22:21
TOMEK ;/HELP ME!!: a czy bys mogla naprowadzic mnie chociaz na to... co i jak trzeba zrobic

albo zadanie
rozwiazac jakos... bardzo prosze
5 maj 22:26
MIKI: poszukaj w zeszycie , na pewno masz narysowane trójkąty z podanymi takimi kątami.
5 maj 22:31
MIKI: bo ja juz nie pamietam jak to bylo
5 maj 22:31
TOMEK ;/HELP ME!!: a moge to wyliczyc z pitagorasa
5 maj 22:32
Krzysiek: masz wszystkie katy kazdego trojkata i jeden bok, to wystarczajaca ilosc informacji azeby
wyliczyc sobi dlugosc kazdego boku tego czworokata
5 maj 22:33
Krzysiek: z pitagorasa nie bardzo, bo masz tylko JEDEN bok, takze bys mial dwie niewiadome, uzyj Mocy,
ekhm to znaczy Funkcji trygonometrycznych( sinusy cosinusy itp
5 maj 22:34
TOMEK ;/HELP ME!!: no to w 1 trojkacie moze byc tak :
pierwszy bok oznaczam z a drugi y trzeci bok to 10
wiec x to a przez 2 a y to a
√3 przez 2
czyli x = 10 przez 2 =5
y=a
√3przez 2=10
√3przez 2=5{3}
czy dobrze licze
5 maj 22:37
z matmą gut:

Ω
5 maj 22:40
pazio: hahahahah



fajnie by bylo gdybys powiedzial tomek czym jest x
5 maj 22:43
imię lub nick: nie śmiej się z Tomka!
5 maj 22:45
TOMEK ;/HELP ME!!: a w drugim trojkacie beda takie same oznaczenia
pierwszy bok i drugi to a. 3bok mam to 10 wiec a
√2
a
√2=10 / :
√2
A=10 PRZEZ P{2} razy
√2przez
√2
czyli a =5
√2
czy te dwa boki w trojkacie w tym zadaniu moga byc takie same
5 maj 22:45
TOMEK ;/HELP ME!!:
5 maj 22:47
gitez:

oblicz cos
5 maj 22:48
gitez: cosinusa
5 maj 22:49
TOMEK ;/HELP ME!!: jeny to ja nie wiem juz jak zrobic to zadanie... prosze was niech mi ktos je rozwiąże, wiecie z
czego to wyliczyc i jak zrobic calosc a ja musze miec to na jutro... blagam was o pomoc...
ludzie zlitujcie sie...
5 maj 22:51
pazio: zwariowales ja sie z tomka nie smieje! ja sie smieje z rysunkow
5 maj 22:52
pazio: dobra ja juz ogarniam i pisze
5 maj 22:54
imię lub nick: zwariowałem
5 maj 22:54
TOMEK ;/HELP ME!!: dzieki pazio
5 maj 22:55
imię lub nick: zlitowała się
5 maj 22:55
pazio:

przekątna ma 10
ten trójkąt z kątami 45 stopni to trójkąt równoramienny prostokątny, czyli połowa kwadratu:
a=10
b=10
√2
ten trójkąt z kątami 60 i 30 st to tzw trójkąt złoty czyli połowa trójkąta równobocznego(d to
byłaby wysokość w tym trójkącie) i stąd wynika że
5 maj 23:03
pazio: zlitowała <− czyżby pogarda?
5 maj 23:04
imię lub nick: ironia
5 maj 23:14
pazio: niech Ci będzie

ja jestem po prostu dobrą koleżanką, o!
5 maj 23:20
TOMEK ;/HELP ME!!:

MOZE KTOS SPRAWDZIC CZY TO ZADANIE JEST DOBRZE ROZWIAZANE

przekatna czworokata abcd dzieli sie na dwa trojkaty prostokatne. oblicz pole i obwod tego
czworokata (dane na rysunku)
a wiec:
pierwszy trojkat z katami 90, 60, 30:
x=10przez 2=5,
bo przeciwprostokatna jest 10, a przyprostokatna x jest aprzez 2, a druga przyprostokatna
wynosi a
√3.
y=a
√3przez2=10
√3przez 2=5
√3
drugi trojkat z katami 45,45 i 90:
a
√2−to jest 10 bo przekatna.
f,v to sa przyprostokatne
a
√2=10/:2
a=10przez
√2 *
√2przez
√2
a=5
√2
OBWOD CALEJ FIGURY
5+5
√3+5
√2+5
√2=5+5
√3+10
√2.
pole czworokata ABCD:
P=(a+b)+h przez2
8 maj 17:22
lofc: 
nie matma
28 lut 19:12