Funkcja kwadratowa
gersiu: Cześć
Mam problem ze zrozumieniem wykresów funkcji kwadratowych

Czytałem oczywiście tematy
zamieszamieszczone na stronie ,ale dalej nie potrafię rozwiązać tego przykładu

Było by
super jak by ktoś naprowadził jak to zrobić.
1. Naszkicuj wykres funkcji i podaj jej zbiór wartości:
y= −(x−3)
2
15 wrz 15:34
Saizou : np.
rysujesz funkcję y=x2 , następnie przesuwasz ją o 3 jednostki w prawo, a później jeszcze
symetria względem osi x
15 wrz 15:39
Saizou : a zbiór wartości odczytasz z rysunku
15 wrz 15:40
Piotr:
odpowiedz sobie na pytania:
ile wynosi p i q ?
ile wynosi a ?
15 wrz 15:40
Basia:
można też tak:
postać kanoniczna: y = a(x−p)2+q
gdzie p,q współrzędne wierzchołka W
u Ciebie:
a = −1 < 0 ⇒ ramiona paraboli w dół
p = 3 q=0 ⇒ W(3,0)
i rysujesz
15 wrz 15:42
Piotr:
no
Basia juz odpowiedziala
15 wrz 15:42
Basia:
jeżeli chcesz dokładniej to jeszcze punkt przecięcia z osią OY
na OY każdy x=0 czyli masz
y = −(0−3)2 = −(−3)2 = −9
czyli masz punkt (0;−9) i symetryczny względem prostej x=3 punkt(6;−9)
15 wrz 15:45
gersiu: Aha super na prawdę wielkie dzięki ,będę polecał tą stronkę każdemu. Ale mam jeszcze pytanie
,gdy p i q oznacza punkt wierzchołka oraz przesunięcia tak ? ale czemu rysuję na początku
funkcje y=x2 skoro funkcja kwadratowa to : f(x)=ax2 + bx + c i potem ją przesuwam ?
15 wrz 15:59
Saizou : postać kanoniczna funkcji to y=a(x−p)2+q
w twoim wypadku
q=0 i p=0 i a=1
15 wrz 16:01
Basia:
ax
2+bx+c = a(x−p)
2 + q
gdzie:
w postaci ogólnej y=ax
2+bx+c nie widać ani współrzędnych wierzchołka, ani wektora przesunięcia
trzeba sprowadzić do postaci kanonicznej
15 wrz 16:02
gersiu: Aha już rozumiem

zaraz rozwiąże i prosił bym o skontrolowanie czy jest dobrze w miarę
waszych możliwości
15 wrz 16:06
gersiu: http://i49.tinypic.com/213hhdj.jpg Czy to jest dobrze wszystko napisane i zrobione ? wiem ,że to banalny przykład więc
chciał bym go dobrze zrozumieć. Z tego co mi się wydaje jest on najprostszy do zrozumienia.
Boję się ,że gdy dojdzie do tego zamiana postaci funkcji i coś więcej to sobie nie poradzę ale
zobaczymy.
15 wrz 16:45
Basia:
dobrze

tylko niepotrzebnie sobie utrudniasz (symetria względem osi)
wykres każdej funkcji kwadratowej y=ax
2+bx+c powstaje przez odpowiednie przesunięcie
wykresu y = ax
2
y = −(x−3)
2
a = −1
od razu rysujesz y = −x
2 i przesuwasz o 3 w prawo
15 wrz 16:49
gersiu: No masz rację ,ale wiesz dopiero zaczynam te funkcję więc wole robić wszystko krok po kroku ,Ty
(jeśli mogę tak pisać

) masz to opanowane. Bardzo wielkie dzięki za pomoc. Gdy będę robił
kolejne przykłady mogę je po prostu wrzucić tak jak tamtą w formie graficznej abyś tylko
skontrolowała czy jest dobrze ? myślę ,że gdy wszystko ładnie narysuję nie stracisz dużo czasu
na moje problemy a na tym bardzo mi zależy. Był bym bardzo wdzięczny gdyż zmieniłem szkołę na
dużo lepszą i tutaj robią już właśnie te funkcje a w starej szkole ledwo wektory skończyliśmy
15 wrz 16:53
Basia: oczywiście, że możesz
ktoś sprawdzi, bo ja już znikam; kuchnia mnie wzywa niestety
15 wrz 16:58
gersiu: Mam teraz zadanko o teści:
3.Podaj zbiór wartości funkcji f oraz współrzędne wierzchołka paraboli będącej jej wykresem.
d) f(x)= 6(x−12)2+9
W=(12;9)
a=6 6>0 więc:
ZW=<9;+nieskonczosnosc)
e) f(x)= 4−23(x−1)2
W=(1;0)
a=4−23 4−23>0 więc:
ZW=<0;+nieskonczosnosc)
f) f(x)= (3+x)2−√2
W=(0;−√2)
a=1 1>0 więc:
ZW=<−√2;+nieskonczosnosc)
Wiem ,że pewnie będzie źle ale robię co mogę..
15 wrz 18:01
krystek: e i f żle
15 wrz 18:04
krystek: | | 2 | |
e)y=− |
| (x−1)2+4 i teraz podaj |
| | 3 | |
15 wrz 18:05
krystek: f(x)=(x+3)2−√2 i podaj
15 wrz 18:06
gersiu: e)
W=(1;4)
a= −23 −23<0 więc:
ZW=<−nieskonczonosci;4)
f)
W=(−3;−√2)
a=1 1>0 więc:
ZW=<−√2;+nieskonczonosci)
15 wrz 18:20
krystek: tak
15 wrz 18:23
gersiu: Aha dzięki a mógł byś wytłumaczyć dlaczego +4 przesunąłeś tak po prostu na koniec i dlaczego
zamieniłeś tą 3 z x ? i czy tak wgl można ?
15 wrz 18:28
krystek: A istnieje przemienność dodawania? Abyś miał czytelny zapis zamieniasz.
15 wrz 18:30
krystek: czy x+2=2+x
(x−2)−5=−5+(x−2) ?
15 wrz 18:36
gersiu: Aha no to dobrze ,jeśli chodzi o f) to jeszcze rozumiem ale jeżeli chodzi o e) już nie gdyż jak
myślałem ,że trzeba
44−
23 i wychodzi to a
15 wrz 18:36
krystek: Postać kanoniczna
y=a(x−p)
2+q
15 wrz 18:39
gersiu: Dobra super wielkie dzięki
15 wrz 18:40
krystek:
15 wrz 18:41
Aga1.: Popraw zbiór wartości w przykładzie e.
15 wrz 19:45
krystek: Aga1, nie zauwazyłam czegoś?
15 wrz 19:58
gersiu: Tak wiem ,w zeszycie napisałem dobrze
15 wrz 22:47
gersiu: Prosił bym o sprawdzenie jeszcze tego czy dobrze zrobiłem:
4. Podaj przykłady funkcji kwadratowej, której zbiorem wartości jest podany przedział:
a) <−2;∞)
f(x)= (x−1)2−2
b) (−∞;14>
−2(x+5)2+14
c) (−∞;−2>
−5(x−1)2−2
d) <0;∞)
(x−5)2
15 wrz 22:58
asdf:
15 wrz 23:08
gersiu: Dzięki wielkie

szkoda ,że użyłem chyba najprostszego z możliwych sposobów ale przecież można
i tak
15 wrz 23:19
gersiu: Mam dwa następujące zadania do zrobienia:
1. Jakie wymiary boków ma prostokątna działka o obwodzie 20m ,której pole jest największe ?
Zrobiłem to tak:
a+b=10
b=10−a
y(a)=a(10−a)
y(a)= −a
2 + 10a
p=
−b2a
p=
−10−2
p=5
I z tego co mi się wydaje boki mają 5m oraz 5m. Nie wiem za bardzo czemu tak jest i skąd się to
bierze ,ale z tego co wiem przy takim zadaniu wystarczy wyliczyć to P. Czy mam racje i czy
dobrze to rozwiązałem ? oraz pani kazała nam pisać coś takiego :
{a>0
{b>0
Aby obliczyć dziedzinę ale tutaj nie chce mi to wyjść

2. Droga jednokierunkowa o szerokości 8 m przechodzi przez tunel o przekroju poprzecznym
podobnym do paraboli o równaniu : y= −
12x
2 + 8 . Sprawdź czy ciężarówka przewożąca
prostopadłościenny kontener o szerokości 5,7 m może przejechać tym tunelem ,jeżeli najwyższy
punkt tego kontenera znajduje się 4m nad drogą.
Nie mam pojęcia jak za to się zabrać
27 wrz 19:56
gersiu: @refresh
27 wrz 20:37