POLE CZWOROKATOW PLANIMETRIA
KAROLA: Działkę budowlaną w kształcie trapezu o bokach długości 50m, 25m, 20m, 25m podzielono linią
równoległą do podstaw tak, że obwody każdej z nowo powstałych działek są równe. Ile metrów
bieżących siatki potrzeba do ogrodzenia obu działek (siatka między działkami jest wspólna),
jeżeli one miały furtki o szerokości 1,5m?
15 wrz 15:23
Basia:

a=50
b=20
c=25
x+y = 25
a+2x+d = b+2y+d
50+2x+d = 20+2y+d
50+d−20−d = 2y−2x
30 = 2(y−x)
y + x = 25
y − x = 15
dalej walcz sama
15 wrz 15:39