równanie różniczkowe II rzędu
Ania: Witam, mam pytanie co do rozwiązania równania różniczkowego II rzędu
y''−4y'+6y=3x+1
Zamieniłam je na równanie jednorodne
y''−4y'+6y=0
Następnie rozwiązując równanie charakterystyczne
r
2−4r+6=0 wyszła mi Δ<0 więc r1=2−
√2i r2=2+2
√2i
napisałam więc równanie ogólne
y=e
ex(C1cos
√2x+C2sin
√2x) i nie mam pojęcia co dalej

!
Rozpisując wyznaczniki metodą uzmiennienia wychodzą strasznie skomplikowane obliczenia. Więc
czy trzeba to robić metodą przewidywań, a jeśli tak to jak to zrobić?
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź
15 wrz 15:02
Jack:
możesz przewidywać: y1=ax+b (na pewno wyższej potęgi nie będzie, ponieważ po prawej stronie
masz wyrażenie liniowe, a po prawej stoi y)
15 wrz 17:44
Jack:
wyżej: y=e2(...)
15 wrz 17:46
Ania: Z tym, że ja nie do końca rozumiem tę metodę... Na jakiej zasadzie ja dobieram to α i β?
strzelam dowolne cyferki?
15 wrz 21:34
Krzysiek: są różne przypadki w jaki sposób przewidujemy, mam nadzieję że ten link pomoże:
http://www.matematyka.pl/306635.htm
lub w Krysickim/Włodarskim pewnie też jest opisana metoda
15 wrz 21:41