rozłóż na czynniki
kasia: czesc, może mi ktoś pomoc rozłożyć na czynniki ?
x7−x5+1
15 wrz 14:42
Basia:
nie pomyliłaś się ? ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
nie jest łatwo go rozłożyć
15 wrz 14:46
kasia: nie, nie pomysliłam się..
15 wrz 14:48
kasia: halo

?
15 wrz 15:03
PW: Trudne. Na razie wymyśliłem, że miejsce zerowe jest jedno (między −1 a 0). Mówię o rozwiązaniu
w R.
Doszedłem do tego metodą badania funkcji, a więc "niealgebraicznie" i dalej nie wiem. Można
popaść w stan uzależnienia przy takich zadaniach. Może ktoś mądrzejszy?
17 wrz 13:15
Patronus:

Z tego wykresy wynika, że pierwiastek jest odrobinę mniejszy od −1
17 wrz 13:24
Piotr:
trzeba poczekac na
ICSP
17 wrz 14:39
PW: Jasne, też wyliczyłem, że ciut mniejszy i potem przestawiło mi się w momencie pisania.
| | 5 | | 5 | |
Jest f(−1) = 1, a już f(− |
| ) < 0, a więc miejsce zerowe jest między − |
| a 1. |
| | 4 | | 4 | |
Wielomian jest więc iloczynem funkcji liniowej i trzech nierozkładalnych funkcji kwadratowych,
ale standardowe metody podstawiania zawodzą. Na pewno nie wpadniemy na pomysł, co dodać i
odjąć, żeby powyłączać wspólne czynniki.
17 wrz 16:55
17 wrz 21:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
Tego wielomianu nie da się rozłożyć na czynniki.
Można tylko podać przybliżone wartości tychże pierwiastków i nic ponad to.
To zadanie jest 'jak znalazł' na metody numeryczne. Prosty programik w C++ i są wyniki
(pierwiastki)
17 wrz 21:39
ICSP: bisekcja moim zdaniem
17 wrz 21:49
Trivial:
Tak sobie pomyślałem, że jeszcze nigdy metody bisekcji nie zaimplementowałem.
Oto więc prosty programik w Haskellu:

bisection :: (Ord a, Floating a) => (a -> a) -> a -> a -> a
bisection f a b
| abs (a-b) < dx = a
| (f a)*(f m) < 0 = bisection f a m
| otherwise = bisection f m b
where m = (a+b)/2
dx = 0.000000001
main = print $ bisection (\x -> x^7 - x^5 + 1) (-3) 0
17 wrz 22:42
18 wrz 10:15
ICSP: tam jest + przed x
5 a tutaj mamy −
18 wrz 11:29