matematykaszkolna.pl
rozłóż na czynniki kasia: czesc, może mi ktoś pomoc rozłożyć na czynniki ? x7−x5+1
15 wrz 14:42
Basia: nie pomyliłaś się ? ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych nie jest łatwo go rozłożyć
15 wrz 14:46
kasia: nie, nie pomysliłam się..
15 wrz 14:48
kasia: halo emotka?
15 wrz 15:03
PW: Trudne. Na razie wymyśliłem, że miejsce zerowe jest jedno (między −1 a 0). Mówię o rozwiązaniu w R. Doszedłem do tego metodą badania funkcji, a więc "niealgebraicznie" i dalej nie wiem. Można popaść w stan uzależnienia przy takich zadaniach. Może ktoś mądrzejszy?
17 wrz 13:15
Patronus: rysunekZ tego wykresy wynika, że pierwiastek jest odrobinę mniejszy od −1
17 wrz 13:24
Piotr: trzeba poczekac na ICSP emotka
17 wrz 14:39
PW: Jasne, też wyliczyłem, że ciut mniejszy i potem przestawiło mi się w momencie pisania.
 5 5 
Jest f(−1) = 1, a już f(−

) < 0, a więc miejsce zerowe jest między −

a 1.
 4 4 
Wielomian jest więc iloczynem funkcji liniowej i trzech nierozkładalnych funkcji kwadratowych, ale standardowe metody podstawiania zawodzą. Na pewno nie wpadniemy na pomysł, co dodać i odjąć, żeby powyłączać wspólne czynniki.
17 wrz 16:55
17 wrz 21:36
Artur_z_miasta_Neptuna: Tego wielomianu nie da się rozłożyć na czynniki. Można tylko podać przybliżone wartości tychże pierwiastków i nic ponad to. To zadanie jest 'jak znalazł' na metody numeryczne. Prosty programik w C++ i są wyniki (pierwiastki)
17 wrz 21:39
ICSP: bisekcja moim zdaniem emotka
17 wrz 21:49
Trivial: Tak sobie pomyślałem, że jeszcze nigdy metody bisekcji nie zaimplementowałem. Oto więc prosty programik w Haskellu: emotka bisection :: (Ord a, Floating a) => (a -> a) -> a -> a -> a bisection f a b | abs (a-b) < dx = a | (f a)*(f m) < 0 = bisection f a m | otherwise = bisection f m b where m = (a+b)/2 dx = 0.000000001 main = print $ bisection (\x -> x^7 - x^5 + 1) (-3) 0
17 wrz 22:42
18 wrz 10:15
ICSP: tam jest + przed x5 a tutaj mamy −emotka
18 wrz 11:29