matma
Michał:

oblicz odległośc C od prostej AB
pomógłby mi ktoś w tym ?
z góry dzięki
5 maj 22:19
Zoraj: Zadanie byłoby trochę prostsze z jakimiś danymi
5 maj 22:24
Michał: to pomoże ktoś ?
5 maj 22:24
Michał: aj zapomniałem ... juz podaje A=(−5,−4) B=(5,1) i C=(−3,7)
5 maj 22:25
imię lub nick: jest wzór... szukaj w tablicach
5 maj 22:25
5 maj 22:25
Zoraj: Ze wzoru na prostą przez dwa punkty obliczasz prostą AB a potem ze wzoru na odległość prostej
od punktu liczysz i już masz odpowiedź
5 maj 22:27
Michał: no że jest wzór to wiem ale jakoś nic mi nie wychodzi jak podstawie do niego...
5 maj 22:27
Michał: umiem zrboic pierwsza czesc (wyliczenie AB) a pozniej jakos mi nie idzie
5 maj 22:29
Eta:
Witam

Pomogę Ci
piszesz równanie prostej AB: y = ax +b po podstawiweniu A( −5,−4) B(5,1)
zatem:
−5a+b = − 4
5a +b = 1
−−−−−−−−−−−−
= 2b = − 3 => b=
−32 to 5a = 1 +
32 => a =
12
więc prosta AB: y =
12x −
32 / *2
AB: x −2y −3=0 c( −3,7)
| | I 1*(−3) −2*7 −3I | |
d= |
|
|
| | √1 +4 | |
d= 4
√5
5 maj 22:38
pazio: prosta ab musi byc w postaci ogolnej tzn Kx + My + N = 0
punkt C(−3,7)
| | |(−3K) + 7M + N| | |
d(C, pr AB) = |
| |
| | √K2+M2 | |
5 maj 22:48