matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hej
jupi:
wiedząc , ze log₁₂27 = a wyznacz log₁₂16
15 wrz 14:27
Aga1.:
log
12
27=a
log
3
27
=a
log
3
12
3
=a
log
3
(3*4)
3
=a
1+2log
3
2
Wylicz z tego log
3
2=
log
3
16
log
3
2
4
log
12
16=
=
=
log
3
12
log
3
(3*4)
4log
3
2
=
1+2log
3
2
Sprawdź , czy się nie pomyliłam. Pomyśl,może jest prostszy sposób?
15 wrz 14:45