całka z pierwiastkami (x^2 +2x)dx/ p{-x^2 +3x -2} dx
ja: całka z pierwiastkami (x2 +2x)dx/ (√−x2 +3x −2) . Mam problem z całką, nie wiem czy dobrze
liczę.
Obliczyłem stałe:
A = −1/2
B= 17/4
λ = −59/8
Wynik: (−1/2x + 17/4) √−x2+3x−2 −59/8 arcsin(2x−3) + C
Natomiast w odpowiedziach wynik jest troche inny:
(−1/2x − 17/4) √−x2+3x−2 −43/8 arcsin(3−2x) + C
Nie wiem gdzie moglem błąd popełnić. Proszę o pomoc
15 wrz 14:15
Basia:
−x
2 + 3x − 2 = −[ x
2−3x+2 ] = −[ (x−
32)
2 −
94+2 ] =
−(x−
32)
2 +
14 =
14*[ −4(x−
32)
2 + 1 ] =
14*[ 1 − (2x−3)
2]
t = 2x − 3
dt = 2dx
| | t2+6t+9 | | t2+10t+13 | |
x2+2x = |
| + t+3 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | t2+10t+13 | | 1 | | dt | |
J = ∫ |
| * |
| * |
| dt = |
| | 4 | | √14*√1−t2 | | 2 | |
| | t2+10t+13 | | 1 | | t2+10t+13 | |
∫ |
| dt = |
| ∫ |
| dt |
| | 4√1−t2 | | 4 | | √1−t2 | |
na moje oko masz błąd już w B
spróbuj z tej w postaci
powinno łatwiej się liczyć
potem wróć do x podstawiając t=2x−3
15 wrz 14:43
Trivial:
| | x2+2x | | dx | |
∫ |
| dx = (Ax+B)√−x2+3x−2 + k*∫ |
| /' |
| | √−x2+3x−2 | | √−x2+3x−2 | |
| x2+2x | | −2x+3 | | k | |
| = A√−x2+3x−2 + (Ax+B) |
| + |
| |
| √−x2+3x−2 | | 2√−x2+3x−2 | | √−x2+3x−2 | |
| | 1 | |
x2+2x = A(−x2+3x−2) + |
| (Ax+B)(−2x+3) + k |
| | 2 | |
| | 1 | |
x2: 1 = −A − A → A = − |
| |
| | 2 | |
| | 3 | | 17 | |
x1: 2 = 3A + |
| A −B → − |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 43 | |
x0: 0 = −2A + |
| B + k → k = |
| . |
| | 2 | | 8 | |
A dalej skorzystano z tego, że arcsin(−x) = −arcsin(x).
15 wrz 14:48
Trivial: | | 17 | |
przy x1 chodziło o → B = − |
| |
| | 4 | |
15 wrz 14:50
ja: Ok juz wszystko pasuje.
Przy rozwiązywaniu drugiego równania 2 = 3A + 3/2A −B
zrobiłem w drugiej linii:
2 = 3 * (− 1/2) + 3/2 * ( − 1/2) +B
I potem juz porażka. Morał jest taki aby nie rozwiązywać całek po nocach ... ale po prostu
ładniej pisać ...
15 wrz 15:47