Fizyka błagam pomóżcie
monia: na podstawie informacji o meteorytach, które spadły na księżyc, ziemię i inne planety oraz
danych ustal miejsce lądowania każdego z meteorytów :
DANE :
numer meteorytu masa(kg) przybliżona wartość ciężaru (N)
1. 50 185
2 10 98
3 5 125
4 25 40
Ciało niebieskie Przybliżona wartość siły grawitacji działającej na
ciało o masie 1kg
Księżyc 1,6 N
Słońce 280 N
Mars 3,7 N
Jowisz 25 N
Saturn 9 N
15 wrz 12:57
monia: aaa w tej 2 tabelce ma być przybliżona wartość siły grawitacji działające na ciało o masie 1 kg
15 wrz 12:59
Tomek: m−masa
F−siła ciężkości
F=mg − (wzór na siłę ciężkości) masa*grawitacja
I meteoryt
m=50 kg
F=185 N
mg=185N
50kg*g=185N I :50 kg
g=3,7N
3,7 N to przybliżona wartość siły grawitacji na Marsie.
II meteoryt
m=10kg
F=98N
10kg*g=98N I:10kg
g=9,8N
9,8 N to przybliżona wartość siły grawitacji na Ziemi.
III meteoryt
m=5kg
F=125N
5kg*g=125NI:5kg
g=25N
25 N to przybliżona wartość siły grawitacji na Jowiszu.
IV meteoryt
m=25kg
F=40N
25kg*g=40NI:25kg
g=1,6N
1,6 N to przybliżona wartość siły grawitacji na Księżycu.
25 wrz 19:28