oblicz wartość wyrażenia logarytmy
kinja: proszę o pomoc w zadaniu.
(log5 16 − log5 80)2
domyślam się, że należy wykorzystać wzór skróconego mnożenia ale nie wiem co zrobić póżniej
15 wrz 12:52
ICSP: | | 16 | | 1 | |
log5 16 − log5 80 = log5 |
| = log5 |
| = −1 |
| | 80 | | 5 | |
(−1)
2 = 1
15 wrz 12:54
Basia: nie;
| | x | |
skorzystaj z tego, że logax − logay = loga |
| |
| | y | |
15 wrz 12:54
kinja: super, dzięki za pomoc
15 wrz 12:55
Ajtek:
Potęgowanie na samym końcu

Z własności logarytmu:
| | b | |
logab−logac=loga |
| czyli:
|
| | c | |
| | 16 | | 1 | |
(log516−log580)2=(log5 |
| )2=(log5 |
| )2=.... |
| | 80 | | 5 | |
15 wrz 12:56
Ajtek:
Jak zwykle oststni

.
Witam
Basia, ICSP 
.
15 wrz 12:57
ICSP: Witam
Basię oraz
Ajtka 
Czy ktoś z was może wie kiedy zostanie zmieniony kolorek na forum ?
15 wrz 12:58
Ajtek:
Nie mam pojęcia.
15 wrz 12:58
Basia: Witaj ICSP; ja też nie mam pojęcia
15 wrz 13:02
Vizer: Zostanie z pewnością zmieniony kiedy wygra "właściwy" kolor
15 wrz 13:04
ICSP: Tylko co rozumiemy pod pojęciem wygranej

30 głosów ? 50 głosów ?
15 wrz 13:05
Basia: nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Jakub takich numerów nie robi; pewnie nie ma czasu, albo mu się nie chce
15 wrz 13:05
Basia: może założył sobie po prostu jakiś okres czasu na głosowanie np. do końca września (a zapomniał
nam o tym napisać)
15 wrz 13:07
Basia:
Ajtek przez Ciebie konkursowo wygłupiłam się w aptece.
Jest taka alantanowa zasypka o nazwie
Altek, a wczoraj z uporem maniaka domagałam się,
żeby mi sprzedali
Ajtka
15 wrz 13:11
Ajtek:
Hahahahahahahahahha, uśmiałem się serdecznie

.
15 wrz 13:15
Ajtek:
Basia, mam nadzieję, że nie masz mi za złe Twojej gafy aptecznej, jak również mojego
serdecznego uśmiania

.
15 wrz 13:16
Basia: Oczywiście, że nie.................
Sama się uśmiałam serdecznie i miałam nadzieję, że Ty też się uśmiejesz.
No i się nie zawiodłam.
15 wrz 13:18
Ajtek:
Widzisz, oboje mieliśmy okazję do śmiechu związanego z matematyką poniekąd

.
15 wrz 13:19