hej
daro3: Liczbaa naturalna K jest co naajmniej trzycyfrowa. Jeżeli poomiędzy cyfrę setek a cyfrę
dzieesiątek tej liczby
wpiszeemy znak mnożenia, to po wykonaniu mnozenia otrzymamy połowę liczby K.
Wyznacz wszystkie liczby K o tej własności + uzaasadnienie
15 wrz 12:21
Basia: czy to nie jest zadanie z jakiejś olimpiady przypadkiem ?
15 wrz 13:03
Artur z miasta Neptuna:
Gdyby nie dopisek z tym uzasadnieniem to by w sumie wygladalo na zwykle zadanie (i to w sumie
nie takie trudne − na pierwszy rzut oka przynajmniej) ... ale jak trzeba uzasadnic, to raczek
Basia ma racje.
Witaj Basiu
15 wrz 13:27
Basia:
prawdę mówiąc nie wiem jak to rozumieć
strzelam
K = 123
L = 1*23 = 23
albo
K = 1234
L = 12*34
o to chodzi ?
jeżeli ktoś kompetentny napisze, że to nie jest zadanie z trwającego konkursu
spróbuję coś podpowiedzieć
15 wrz 13:49
Basia: Witaj
Arturze 
dla konkretnego n≥2 (np. dla n=2 ) to łatwo rozpisać
| | 100a2+10a1+a0 | |
a2*(10a1+a+0) = |
| |
| | 2 | |
i dalej przeanalizować
ale dla dowolnego chyba już nie tak bardzo
(a
n*10
n−2+a
n−1*10
n−3+...+a
3*10+a
2)(a
1*10+a
0) =
| an*10n+an−1*10n−1+....+a3*103+a2*102+a1*10+a0 | |
| |
| 2 | |
coś mi tam się wykluło, ale dalej na razie nie napiszę
15 wrz 14:06
daro3: ok, dzięki
15 wrz 14:33
15 wrz 15:04
Bogdan:
Oj
daro3 − nieładnie
15 wrz 15:05