dziedzina
szklanka:
Określ dziedzinę
f(x)= x−1
f(x)= x+1
15 wrz 11:37
Vizer: Zadania wrzucane przez Ciebie są powalające...
15 wrz 11:42
asdf: x ∊ R
@Vizer
Co Ci dał taki komentarz? Dowartościowałeś się, że to potrafisz geniuszu?
15 wrz 11:58
Vizer: Nie po prostu nie widzę u tego osobnika progresu, a wrzuca takie same zadanka już od dłuższego
czasu, więc można kogoś takiego traktować jako trolla internetowego. Pozdrawiam
15 wrz 12:02
asdf: Przynajmniej chce się tego nauczyć, jakby nie pisał tych zadań i w ogóle ich nie
robił było by wtedy lepiej tak?
15 wrz 12:08
Vizer: Jakby
chciał się tego nauczyć to by główkował sam i choćby wysilił się w minimalnym
stopniu i popatrzył nie szukając daleko:
https://matematykaszkolna.pl/strona/22.html, wszystko jest jak na tacy, ale najlepiej jest
napisać oczywiście na forum, a jeszcze lepiej dostać gotową odpowiedź bez wyjaśnienia. Drugą
część Twojego komentarza zostawiam bez komentarza.
PS. Przed chwilą pisałem o złośliwości "polaczków" niestety nie mogłem się powstrzymać jest to
silniejsze ode mnie

Peace!
15 wrz 12:21
szklanka: Vizer chyba jesteś chory, nie szukam samej odpowiedzi, a przez takie przykłady
sprawdzam czy rozumiem co to jest dziedzina
15 wrz 12:28
Vizer: Ok to sprawdzaj dalej czy powyższe funkcje liniowe mają dziedzinę rzeczywistą, nie
przeszkadzam.
15 wrz 12:35
Krzysiek: Szklanka nie trzeba sie sie obrazac na to co ktos pisze tylko szukac po roznych zrodlach .
Jest tez google i poczytac co to dziedzina funkcji .Zreszta tu tez jest opisane . Musisz tez
zobaczyc na spis tresci i tam sa zadania rozwiazane i zobacz czy ktores nie pasuje do
twojego. . poczytaj sobie rowniez kiedy nalezy wyznaczac dziedzine funkcji lub wyrazenia .
Jest tam kilka przypadkow na ktore musisz zwrocic uwage . Tobie na tym etapie nauki bedzie
trzeba wiedziec ze dziedzine wyznaczamy wtedy gdy mamy np ulamek postaci A/B . dlaczego bo
mianownik czyli B nie moze rownac sie zero . Jest to dzialanie niedozwolone . NP masz takie
wyrazenie (pisze dowolne ) y=x−2/x−6. Dziedzina tej funkcji bedzie caly zbior liczb
rzeczywistych oprocz 6 . dlaczego bo dla 6 wyrazenie w mianowniku =0 a dzielenie przez zero
jest zabronione. Tak samo bedziesz robi jesli w mianowniku masz np trojmian kwadratowy (np
x2+4x +8) To samo sprawdzasz kiedy to wyrazenie jest rowne zero (liczysz pierwiastki rownania
) i wyrzuczas je z dziedziny bo dzielenie przez zero jest niedozwolone . Czyli dziedzina jest
zbior liczb rzeczywistych oporocz tych pieriastow dla ktorych to cale wyrazenie jest rowne
zero .
Jeszcze wyznaczasz dziedzine gdy masz y=√x i ogolniej gdy masz pierwiastek kwadratowy i
stopnia parzystego np 4 ,6,8 10 . . Wyrazenie to okreslone dla x> badz rownych zero . Np
√x−6. jest okreslony dla x−6.rowne zero czyli x.rowne 6 to wtedy x nalezy do przedzialu <
6,∞)
Jezeli masz kilka takich pierwiastkow to rozpatrujesz wszystkie takie wyazenia z pierwiaskami
osobno . .
Dla pierwiastkow stopnia 3 i nieparzytego wyrazenie pod pierwistkiem ma sens dla dowolnego
nalezacego do liczb rzeczywistych bo np pierwiastek stopnia trzeciego z −8 = −2 ( bedzie tak
(−2)*(−2) *(−2)=−8. Sa jeszcze inne warunki ale to jak bedziesz mial logarytmy i funkcje
trygonometryczne .
CHcialbym CI zwocic uwage na bardzo wazna rzecz jak bedziesz liczyl wyrazenia z ulamkiem . Jak
wczesniej CI napisalem nie mozna dzielic przez zero bo to jest niedozwolone .Pytanie czy mozna
zrobic cos takiego zero podzielic przez cos. np 0/59 . Mozna bo 0/59=0 czyli jesli zero
podzielisz przez cos to wyjdzie zero . Pamietaj tylko zeby nie dzilic p[rzez zero.
15 wrz 17:45
krystek: Zastanawiam sie czy szklanka kpi sobie z nas ? Czy szklanka≠szklanki .Już temat dziedziny był
wałkowany.
15 wrz 17:48
Piotr:
chyba nie kpi..
pragne dodac dla tych, ktorzy nie wiedza, ze szklanka zamierza zdawac mature rozszerzona z
matematyki z tego co mi wiadomo.
15 wrz 17:56
asdf: @Krzysiek
dziedzine z trójmianu kwadratowego?
15 wrz 17:57
Piotr:
@asdf
przeczytaj dokladnie
15 wrz 17:59