ab
Kora: Jakby ktoś mógł wytłumaczyć mi jak zrobić takie zadanko to byłabym bardzo wdzieczna!

Reszta z dzielenia liczby x rzez 8 jest równa 5, reszta z dzielenia liczby y przez 8 jest równa
3.Wyznacz resztę z dzielenia liczby xy przez 8 oraz resztę z dzielenia liczby x+y przez 8.
15 wrz 10:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro reszta z dzielenie x przez 8 równa 5
to można zapisać: x = 8k + 5 ... gdzie k to liczba całkowita
analogicznie: y = 8l + 3 ... gdzie l to liczba całkowita
a więc x*y = (8k+5)(8l+3) = .... wymnażasz
15 wrz 10:47
9009: x = 8n + 5
y = 8m + 3
xy = (8n + 5)(8m + 3) = 8*8nm + 5*8m + 3*8n + 15
Z powyższej sumy, tylko 15 nie jest podzielne przez 8, resztę liczb pomijamy, reszta z
dzielenia 15:8 to 7
x+y = 8n + 8m + 8
Wszystkie składniki podzielne przez 8 − reszta = 0
15 wrz 10:52
Kora: dobra czyli po ymnożeniu wyychodzi :
64kl+24k+40li co dalej z tymz robić
15 wrz 10:54
15 wrz 10:55