funkcja
szklanka:
| | ⎧ | x−4 dla x≤2 | |
| funkcja f(x)= | ⎩ | −x2 dla x>2 |
|
dla argumentu 4 przyjmuje wartość?
podkładam 4 za x
4−4=0
−16
i teraz co? Patrzę czy argument 4 należy do dziedziny?
15 wrz 10:18
Basiek: Dziedziną tych funkcji są wszystkie rzeczywiste...
Twój argument musi należeć do jednego z dwóch zbiorów.
A: x∊(−∞,2> lub B: x∊(2,+∞)
W zależności od tego, do którego należy− do tego wzoru podstawiasz iksa...
15 wrz 10:26
Basiek: I tak np. dla x=−3 (−3≤2) więc f(−3)=−3−4 ⇒f(−3)=−7
dla x=2 (2≤2) więc f(2)=2−4 ⇒ f(2)=−2
dla x=3 (3>2) więc f(3)=−32 ⇒f(3)=−9
15 wrz 10:31
szklanka: a można zrobić tak że podstawić np.
4≤2 −sprzeczność
4>2 −prawda
?
15 wrz 10:32
Basiek: Ale po co chcesz coś takiego podstawiać? Ten nawias tam umieściłam, żeby było jasne, dlaczego
podstawiam pod ten, nie inny wzór. Ogólnie jest dość proste i nie zapisuje się tego w ten
sposób..., bo każdy wie, że 4 jest większe od 2....
15 wrz 10:34
szklanka: no ale gdy wiem że 4>2 jest prawdą to podkładam 4 do −x2 i mam wartość prawda?
15 wrz 10:35
Basiek: Oczywiście. Tylko nie rozpisujesz się na temat tego, że 4>2, bo to wszyscy wiedzą, mają
wiedzieć i będą wiedzieć. Po prostu podstaw.
15 wrz 10:36
szklanka: czy dobrze myślałem ?
−x2= −16 i to jest wynik (wartość)
15 wrz 10:38
Basiek: Tak...., tylko zapis masz mieć taki:
f(4)= −42 ⇒ f(4)=−16
15 wrz 10:39