GEOMETRIA ANALITYCZNA
nikt_ważny: Obliczyć pole trójkąta o wierzchołkach: A(3,4,−3), B(6,2,3), C(0,−1,5), wewnętrzny kąt φ przy
wierzchołku A oraz długość wysokości h poprowadzonej z wierzchołka C na bok AB.
Generalnie wiem jak rozwiązuje się tego typu zadania, ale pierwsze co robię to liczę kąt, lecz
niestety nie chce mi wyjść

Mógłby ktoś?
5 maj 21:58
radek: jezeli masz 3 punkty dane mozna zastosowac wzor na pole trojkata w ukladzie − jest taki w
tablicach.
popraw punkt B
5 maj 22:35
@Basia:
Radek To jest, jak sądzę przestrzeń, i punkty mają trzy współrzędne.
5 maj 22:39
nikt_ważny: A czemu mam coś poprawić w punkcie B?
5 maj 22:43
radek: oo przepraszam widze ze tu zadania wyzszych lotów
5 maj 22:44
@Basia: A z iloczynu skalarnego próbowałeś ?
5 maj 22:46
@Basia:
A(3,4,−3), B(6,2,3), C(0,−1,5)
AB
→ = [3,−2,6]
AC
→ = [−3,−5,8]
|AB| =
√9+4+36 =
√49=7
|AC| =
√9+25+64=
√91
AB
→◯AC
→ = −9+10+48=49
AB
→◯AC
→ = |AB|*|AC|*cosα
7*
√91*cosα = 49
| | √42 | | √42*91 | |
sinα = |
| = |
| |
| | √91 | | 91 | |
| | √42 | | 49√42 | |
P = 12*|AB|*|AC|*sinα = 12*49*√91* |
| = |
| |
| | √91 | | 2 | |
dość paskudne, ale chyba poprawne
5 maj 22:59
@Basia:
P =
12*|AB|*h
49
√42 = 7h
h = 7
√42
5 maj 23:02
nikt_ważny: Basiu, właśnie ja liczyłem tak jak Ty, tylko Ty masz jeden bład, ale on jest nieistotny, ma być
√98 zamiast √91, natomiast rzecz w tym, że odpowiedź w książce jest taka, że φ=π/4
natomiast tu za żadne skarby nie chce mi wyjśc taki kąt.
5 maj 23:03
nikt_ważny: W każdym razie dziękuję Basiu za pomoc
5 maj 23:07
@Basia: On (ten błąd) może być istotny.
98 = 2*49
√98 = 7
√2
49 = 7*7
√2*cosα
| | 1 | | √2 | |
cosα = |
| = |
| ⇒ α=π4 |
| | √2 | | 2 | |
5 maj 23:10
@Basia: Nie tylko może, on był istotny. Dalej to już chyba łatwo.
5 maj 23:11
nikt_ważny: oh, dziękuję

dalej sobie poradzę.
dziękuję i pozdrawiam.
5 maj 23:13