matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Tomasz:
Jak wyliczyć pochodną xlnx−2x
3
+x
2
+1
15 wrz 00:42
Gustlik:
(f*g)=f'*g+g'*f, (x
n
)'=nx
n−1
1
(xlnx)'=1*lnx+
*x=lnx+1
x
f'(x)=lnx+1−6x
2
+2x=lnx−6x
2
+2x+1
15 wrz 00:47