Pytanie o wektor
Krysia: Hej,
Miałam ostatnio taki problem:
Na lekcjach w szkole miałam geometrię analityczna i nauczycielka mówiła, że wektorowi [A,B]
odpowiada prostopadła prosta Ax + By = C.
Jaki zatem znaleźć łatwo prostą, której odpowiada wektor [A,B]?
14 wrz 23:49
Mila:

Dany wektor [3,4]
Każda prosta 3x+4y+C=0 jest prostopadła do wektora [3,4]
Niech C=0
3x+4y=0
Nie jest to dowód ale poglądowe wyjaśnienie.
15 wrz 00:00
Krysia: Chodziło mi o znalezienie prostej odpowiadającej (równoległej) do [A,B]. Pytanie dalej
aktualne.
15 wrz 16:57
Basia:
do wektora [A;B] jest prostopadły wektor [−B;A] (albo [B; −A]; wszystko jedno)
czyli będzie to prosta: −Bx+Ay+C = 0
15 wrz 17:01