pole ostrosłupa
malwa: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, jeżeli
długość krawędzi podstawy wynosi 3, a długość krawędzi bocznej 12.
Będę wdzięczna za pomoc.
14 wrz 22:56
14 wrz 22:57
Godzio:
a − krawędź podstawy, a = 3
b − krawędź boczna, b = 12
H − wysokość ostrosłupa
h − wysokość ściany bocznej
d − przekątna podstawy
d = a
√2 ⇒ d = ...
| | 1 | |
H2 + ( |
| d)2 = b2 ⇒ H = ... |
| | 2 | |
| | 1 | |
h2 + ( |
| a)2 = b2 ⇒ h = ... |
| | 2 | |
| | ah | |
Pc = a2 + 4 * |
| = a2 + 2ah |
| | 2 | |
Licz
14 wrz 22:58
malwa: d=3
√2
H
2+3
√2/2=12
2
H
2+(18/4)=144
H
2=144−18/4
H
2=279/2
H=
√279/2
h
2+(3/2)
2=144
h
2=144−9/4
h
2=576/4
h=
√576/4
Nie wiem czy jest sens robić to dalej, czy może ktoś sprawdzić. Proszę
14 wrz 23:31
asdf: h = √567/4
14 wrz 23:35
malwa: Faktycznie,
czyli dobrze robię?
V=1/3*9*567/4
V=3√567/4
Pc=9+2*3√279/2
Pc=9+9√279/2
Czy teraz jest ok? Trochę się martwię, bo ma mi wyjść wynik: V=9√62/2, a Pc=9(1+3√7)
14 wrz 23:47
asdf: h2 = 144 − 1,52
h = √141,75
Pb = 6√141,75 = √36 * √141,75 = √5103 = √729 * 7 = 27√7
Pp = 9
Pc = 9 + 27√7 = 9(1 + 3√7)
Dobrze jest Pc, nie sprawdzałem objętości, Gustlik według mnie dobre dał dane obliczenia,
wystarczy podstawić
14 wrz 23:56