Rozwiąż równanie
Milena: Rozwiąż:
(x2−3) ( √−2x+4 ) = 0
14 wrz 22:09
gość : x2−3 = 0 lub √−2x+4=0
14 wrz 22:12
Saizou : pierw dziedzina
−2x+4≥0
−2x≥−4
zatem
(x
2−3)(
√−2x+4)=0 z warunku zerowania się iloczynu 0=a*b⇔a= lub b=0
x
2−3=0 lub
√−2x+4=0
x
2=3
| | √6 | | √6 | |
x= |
| ∉D lub x=− |
| ∊D
|
| | 2 | | 2 | |
teraz
√−2x+4=0 możemy podnieść do kwadratu bo obie liczby są dodatnie
−2x+4=0
−2x=−4
14 wrz 22:17
Saizou : poprawka w dziedzinie
x≤2
D:x∊(−∞:2>
zatem wszystkie x należą do dziedziny
14 wrz 22:22
Saizou : | | 3 | |
nie wiem skąd mi się wzięło x2= |
| , a ma być x2=3
|
| | 2 | |
zatem
x=
√3 lub x=−
√3 lub x=2
14 wrz 22:26
Milena: | | x√x−2 | |
a równanie: |
| =0 ? |
| | x−2 | |
14 wrz 22:50
asdf: D = R / {2}
x = 0
14 wrz 22:54
asdf: a nie...brak rozwiązań..
14 wrz 22:55
asdf: D = R > 2, x = 0, więc nie należy do dziedziny, odp: brak rozwiązań
14 wrz 22:59
ICSP: −2x = −4
Saizou nie ładnie
15 wrz 00:37
Saizou : wiem, wiem to było jakieś zaćmienie umysłu po 3 językach w piątek
15 wrz 08:49
ICSP: To nie może być sprawka języków
15 wrz 12:44
Aga1.: x−2≠0 i x−2≥0⇒x>2
D=(2,
∞)
x*
√x−2=0
x=0 V
√x−2=0
x−2=0⇒x=2
Ale żadna z tych liczb nie należy do D.
Podaj odp
15 wrz 13:55