matematykaszkolna.pl
Monotoicznosc funkcji na wykresach Maciu: Mam problem jak sie wyznacza przedzialy w monotoicznosci funkcji na wykresach. Kiedy zaczyna sie zamknietym a konczy otwartym to skad mam wiedziec kiedy uzyc w okresleniu przedzialu malejacego np funkcja jest malejaca w przedziale −1 ; 3 ( zaczyna sie zamknietym konczy otwartym) napiszcie od czego to zalezy. Pozdrawiam
5 maj 21:41
pazio: w monotniczności masz coś takiego, że domykasz tam, gdzie się daemotka tzn. jeśli funkcja jest malejąca w przedziale −1, 3 to jest malejąca w przedziale <−1, 3> no chyba, że wcześniej coś dziedzina Ci wyklucza
5 maj 21:44
Maciu: wyklucza tzn? Mam taki przyklad ze najpierw przedzial jest zamkniety − rosnaca od −5 do −1 a pozniej wlasnie malejaca od −1 do 3 a pozniej znow rosnaca od 3 do 4 i tu wlasnie jest otwarty przedzial,jest tu jakies wyykluczenie? bo czesto wlasnie sie myle kiedy jaki znak, wiem ze na poczatku to wiadamo taki jaki jest pierwszy znak ale pozniej jak go domknac lub otwarty zostawic..
5 maj 21:51
pazio: domknięty to po pierwszeemotka opcje są dwie: albo funkcja jest taka, że z jakiegoś powodu 4 nie należy do dziedziny albo autorzy zadania tak sobie zażyczyli a nie inaczej... i powtórzę: tutaj masz f↗ dla x∊<−5, −1>∪<3, 4) f↘ dla x∊<−1, 3>
5 maj 21:55