Wyznaczyć r.
asddd: Jak wyliczyć r. Proszę o rozwiązanie jak najdokładniej, żebym zrozumiał jak to się robi.
16√3=(4+8+4√3)*r
14 wrz 19:26
~: 12+4√3 = 4(3+√3)
14 wrz 19:28
ICSP: (12 + 4
√3r = 16
√3
4r(3 +
√3)r = 16
√3
√3r(
√3+1) = 4
√3
r(
√3 + 1) = 4
14 wrz 19:28
Saizou : 16
√3=(12+4
√3)*r dzieląc obustronnie przez 12+4
√3
i usuń niewymierność
14 wrz 19:30
Eta:
| | 16√3 | |
r= |
| = ... usuń niewymierność z mianownika |
| | 4(3+√3) | |
14 wrz 19:30
ICSP: ajc

Podzieliłem przez wynik: / Za szybko
14 wrz 19:31
Eta:
Pewnie jesteś "zakochany"
14 wrz 19:32
asddd: a może ktoś usunąć tę niewymierność z mianownika ? bo już dzięki wam, wiem jak skrócić poprzez
wyjęcie przed nawias. Gdyby ktoś mógł usunąć niewymierność, z góry dziękuję
14 wrz 19:37
ICSP: Ja? Zakochany?
Eta nie rób sobie żartów
14 wrz 19:38
Saizou : | 4√3 | | 3−√3 | | 4√3(3−√3) | | 12√3−12 | |
| * |
| = |
| = |
| =
|
| 3+√3 | | 3−√3 | | (3+√3)(3−√3) | | 9−3 | |
14 wrz 19:41
asddd: DZIĘKUJĘ BARDZO, teraz już umiem rozwiązywać takie rzeczy

a jeszcze takie pytanko, już wiem,
jak rozwiązywać, ale czemu podczas usuwania niewymierności zmienia się znak na przeciwny ?
14 wrz 19:59
Piotr:
by skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)(a+b) = a2 − b2
14 wrz 20:01
Saizou : korzystasz ze wzoru (a−b)(a+b)=a2−b2
zatem
(3+√3)(3−√3)=32−(√3)2=9−3=6
14 wrz 20:01
asddd: a no jasne że tak dziękuję
14 wrz 20:06