Całki!
Tiamat: Mógłby ktoś powiedzieć jak to zrobić? Nie wiem jak ugryźć tę ślicznotki
14 wrz 19:25
Krzysiek: 1) przemnóż licznik i mianownik przez ex a potem podstawienie:
t=ex
2) t=e2x +5
14 wrz 19:35
Tiamat: 1) wychodzą mi bzdury :c
2) lne2x ?
:3
14 wrz 19:46
Krzysiek: | | e2x | |
2) a czy: (lne2x )' = |
| ? |
| | e2x +5 | |
14 wrz 19:47
Tiamat: 2) zgubiłam gdzieś 5...
| | 1 | | ex | | ex | |
1)S |
| . |
| dx = S |
| dx
|
| | ex + e−x | | ex | | e2x + e | |
Czy już tu jest błąd?
14 wrz 19:55
Tiamat: ups, znalazłam 5 : )
14 wrz 19:55
Tiamat: No dobrze:
| | 1 | |
1) ∫ |
| dt i nie wiem co dalej, to e mi przeszkadza ale nie wiem jak się go pozbyć
|
| | t2 +e | |
2) ln(e
2x +5) +C
14 wrz 20:38
Mila: 1)
| | 1 | | ex | | dt | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dokończ |
| | ex+e−x | | e2x+1 | | t2+1 | |
[e
x=t ; e
xdx=dt]
14 wrz 20:56
14 wrz 21:43