pytanie
szklanka:
mam takie pytanie
a2+b2 ≠ (a+b)2 , prawda?
14 wrz 19:19
ICSP: zależy
14 wrz 19:20
ag: prawda,
14 wrz 19:20
ag: no chyba że zero jedno lub dwa
14 wrz 19:20
Saizou : 0
2+0
2=(0+0)
2
0+0=0
2
0=0
zatem
14 wrz 19:21
ag: a2+02=(a+0)2
i też jest ok
ale to są szczególne przypadki !
14 wrz 19:22
Saizou : jeśli warunki zadania tego nie określają to trzeba to sprawdzić
14 wrz 19:24
~: A tak poważnie to brakuje 2ab po lewej stronie.
14 wrz 19:26
~: a z zerami jak wyżej.
14 wrz 19:27
Saizou : a2+b2=(a+b)2−2ab
14 wrz 19:28
szklanka: bo mam zadanie
0,5(√3+√5)2=?
na początku pokusiło mnie aby zrobić a2+b2 ,ale rozwiązanie wymaga a2+2ab+b2
14 wrz 19:29
Saizou : i skorzystaj ze wzoru a2+2ab+b2 dla a=√3 i b=√5
14 wrz 19:30
14 wrz 19:51