funkcja wartość
szklanka:
funkcja g(x)= x2+6x+9 dla argumetnu x=√2 przyjmuje wartość?
14 wrz 18:54
Saizou : g(√2) i liczysz podstawiając za x=√2
warto też zauważyć x2+5x+9=(x+3)2
14 wrz 18:55
~: Wpisujesz
√2 w miejsce x po prostu
14 wrz 18:55
ag: 11+6√2
14 wrz 18:55
Saizou : poprawka
x2+6x+9=(x+3)2
14 wrz 18:55
~: @saizou +6x*
14 wrz 18:55
~: ha
14 wrz 18:55
szklanka:
no właśnie jeżeli nie zauważę i zapiszę postać 11+6√2 to będzie źle?
14 wrz 19:12
Saizou : jeżeli mamy g(x)=x2+6x+9, dla x=√2
g(√2)=(√2)2+6*√2+9=2+√2+9=11+6√2
14 wrz 19:17
szklanka: tylko że odp. to (√2+3)2
14 wrz 19:18
Saizou : tylko że
(√2+3)2=11+6√2
oba wynik są poprawne
14 wrz 19:20