HELP! Przedstaw wyrażenie w jak najkrótszej postaci.
Patrycja: Przedstaw wyrażenie w jak najkrotszej postaci. Określ Dziedzine funkcji
14 wrz 18:45
Saizou : | | 1 | |
zacznijmy od prostego przykładu |
| . Wiemy że mianownik nie może być 0 zatem
|
| | x+3 | |
x+3≠0
x≠−3
wówczas mamy że D: x∊R/{−3}
resztę zrób analogicznie
14 wrz 18:58
~: j) również rozbijasz to na wzory skróconego mnożenia, a także wyciągasz mniej lub bardziej

wspólne czynniki przed nawias. Oczywiście mianownik nie może być równy 0
w k) i l) nie przychodzi mi nic innego niż policzenie pierwiastków, a potem zamiana na postaci
iloczynowe. O ile dotyczy. Ale głowy nie dam że nie można inaczej (poza niestandardowym dla
podstawy dzieleniem).
14 wrz 19:03
Piotr:
l) x2+6x+5 = x2+x+5x+5 = x(x+1)+5(x+1)= (x+1)(x+5)
14 wrz 19:07
~: no tak, rozkładanie na czynniki przy pomocy rozbijania nigdy nie było moją mocną stroną
14 wrz 19:11
~: tj robienia z pojedynczego elementu sumy dwóch
14 wrz 19:12
ICSP: x
2 − 6x − 7 = x
2 +x − 7x − 7 = ...
x
2 − 5x − 14 = x
2 − 7x + 2x − 14 = ...
x
2 − 3x − 4 = x
2 −4x + x − 4 = ...
i tak jak
Piotr
14 wrz 19:13
Saizou : ICSP
Δ=36+28=64
√Δ=8
zatem (x+1)(x−7)
14 wrz 19:19
ICSP: wiem

ale fajniej jest grupowaniem
14 wrz 19:20
Saizou : ja wolę deltę
14 wrz 19:22
gość: Gorzej jak jest ujemna.
14 wrz 19:32