To pilne!!!! Wyznaczyć przedziały, w których funkcja jest wypukła, wklęsła:
in_ga: To pilne


Wyznaczyć przedziały, w których funkcja jest wypukła, wklęsła:
x=cos(t)
y=sin(t)
móglby mi ktoś ogarnąć do zadanie?
14 wrz 18:33
Basia:
y = sin(t) = −cos(t+π2) = −[cos2t − sin2π2] = −[cos2t − 1] = −[x2 − 1] = 1−x2
i teraz zbadaj funkcję y = f(x) = 1−x2
15 wrz 11:47
Basia: bzdurę totalną napisałam; mam nauczkę; o świcie trzeba spać, a nie matematyką się zajmować
x2+y2 = sin2t + cos2t = 1
stąd:
y2 = 1−x2
y = √1−x2 lub y= −√1−x2
i tymi funkcjami trzeba się zająć
17 wrz 02:44