Oblicz objętość i pole powierzchni ostrosłupa
koala: Proszę o pomoc. Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych AC i BC
długości 4cm.Krawędzie boczne tego ostrosłupa też mają długość 4 cm. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
14 wrz 18:26
ag:

to jest połowa ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
|AB|=|AC|=|AD|=|CD|=|BD|=4
|CB|=4
√2
|AE|=2
√2 połowa przekątnej kwadratu
4
2=|AE|
2+H
2
|AE|
2+8=16
|AE|=2
√2
H
2=16−8
H=2
√2
| | 1 | | 1 | | 16√2 | |
V= |
| Pp*H= |
| *8*2√2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
14 wrz 19:07
ag: Pole powierzchni całkowitej
P
PC= 2*4
√3+8+8=8(
√3+2)
14 wrz 19:10