matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
białefiołki:
∫
√
x
2
+ y
2
dx
14 wrz 18:02
Krzysiek:
np przez części: u'=1 u=x
x
v=
√
x
2
+y
2
v'=
√
x
2
+y
2
x
2
∫
√
x
2
+y
2
dx
=x
√
x
2
+y
2
−∫
dx =x
√
x
2
+y
2
−
√
x
2
+y
2
x
2
+y
2
y
2
∫
dx +∫
dx =x
√
x
2
+y
2
−
∫
√
x
2
+y
2
dx
√
x
2
+y
2
√
x
2
+y
2
y
2
+∫
dx
√
x
2
+y
2
y
2
czyli: 2∫
√
x
2
+y
2
dx =x
√
x
2
+y
2
+∫
dx
√
x
2
+y
2
a ostatnią całkę policzysz z gotowego wzoru (korzystając z I podstawienia Eulera)
14 wrz 18:11