1) w bydgoszczy w 1998roku zameldowanych bylo 386855 osob a 10 lat pozniej 359928 osob.
a) o ile procent mniej ludzi mieszkalo w Bydgoszczy w 2008 roku niz w 1998?
b) o ile procent wiecej ludzi mieszkalo w Bydgoszczy w 1998 niz 2008 roku? wynik z dokladnoscia
do 1%o
2) w roku 2009 w woj kujawsko−pomorskim zameldowanych bylo 2066668 mieszkancow, w tym 997628
mezczyzn.
a)o ile pkt procentowych wiecej kobiet niz mezczyzn mieszkalo w tym wojewodztwie?
b) o ile pkt procent wiecej kobiet niz mezczyzn mieszkalo wiecej w tym wojewodztwie?
| różnica | ||
ogólnie zasada o ile procent mniej, o ile więcej = | ||
| od czego |
| 386855−359928 | ||
a) | = 0,0696 = 6,96%≈7% | |
| 386855 |
| 386855−359928 | ||
b) | = 0,0748 = 7,48%≈7,5% | |
| 359928 |
| 71412 | ||
a) | =0,07158=7,16% | |
| 997628 |