logarytmy
Dominika: Oblicz log2 (−ab) wiedząc, że log(−a) 2=2 i log16 b = 0.75.
14 wrz 16:50
Domi: zał
−a>0 => a<0 a/= 1
−ab>0 => b>0
log16 b= 0.75
160,75 = b = (24)3/4 = 23 = 8
14 wrz 17:00
pigor: ...
Oblicz log2(−ab) wiedząc, że log(−a)2=2 i log16b=0,75 .
otóż, np. tak : z założenia w definicji logarytmu :
−ab>0 i −a>0 i −a≠1 ⇔
b>0 i
a<0, a≠−1 , wtedy
log
(−a)2=2 ⇔ (−a)
2=2 ⇔ |a|=
√2 ⇒
a=−√2 <0 , oraz
log
16b=0,75 ⇔
b=16
0,75= 2
4*0,75= 2
3=
8 >0 , zatem
log2 (−ab)= log
2 (
√2*8)= log
2 2
3,5=3,5 log
22=
3,5 − szukana wartość . ...
14 wrz 17:30