Kaśka: Problem z dziedzinami funkcji,proszę o pomoc
mam przykład
| | x2 | |
y= |
| i tutaj dziedzina jest od −∞ do ∞
|
| | x2+4 | |
x
≠−4
i mam taki przykład
| | 2x3 | |
y= |
| gdzie wychodzi x=−1 i x=1 o co chooodzi  |
| | x2+1 | |
14 wrz 16:14
Miraclepl: a) x2+4≠0 ⇔ x2≠−4 czyli x∊R bo x2 zawsze jest dodatnie.
b) x2+1≠0 ⇔ x2≠=−1 czyli x∊R bo x2 zawsze jest dodatnie.
14 wrz 16:19
Kaśka: dziekuje
14 wrz 16:38
Miraclepl: Proszę
14 wrz 16:40
Kaśka: w takim razie x2 −4
bedzie x2≠4 też od −∞, ∞ ?
14 wrz 16:51