znajdź X
marasf:
100xlog x = x3
2(log2x)2+3= 2log2x2
5 maj 21:13
@Basia: Pomagam
5 maj 21:20
@Basia:
ad1.
założenie: x>0
z definicji logarytmu:
logx = a ⇔ 10
a = x
czyli mamy:
10
2*(10
a)
a = (10
a)
3
10
2*10
a2 = 10
3a
10
a2+2=10
3a
a
2 + 2 = 3a
a
2 − 3a +2 = 0
Δ=(−3)
2−4*1*2 = 9−8=1
√Δ=1
x = 10
1 lub x=10
2
x = 10 lub x=100
ad2.
założenie: x>0
2(log
2x)
2 + 3 = 2*2log
2x
2(log
2x)
2 + 3 = 4log
2x
t=log
2x
2t
2+3=4t
2t
2−4t+3=0
dokończyć już na pewno potrafisz
5 maj 21:28
marasf: dzięki za pierwsze, jestem bardzo wdzięczny, bo nie mogłem przez to przebrnąć, a w 2 liczyłem
tak samo i myślałem, że sie pomyliłem we wzorach gdzieś, bo Δ = −8 i nie da sie policzyć
dalej
za prawdę jestem wdzięczny
5 maj 21:42
@Basia: Zgadza się. Jeżeli nie masz błędu w treści to równanie (2) nie ma rozwiązania.
5 maj 22:33