nierówność z wartością bezwzględną
Kara: Proszę o pomoc


NIe wiem jak rozwiazac takie rownianie

byłoby super jakby mógł ktoś mi
to wyjaśnić krok po kroku jak z tym postępować, dzieki z góry

!
14 wrz 14:51
Miraclepl: Po pierwsze to jest równanie a nie nierówność, chyba, że źle zapisałaś ?
14 wrz 14:55
Kara: oj mój błąd, równanie
14 wrz 14:57
Miraclepl: To poczekam z Tobą na rozwiązanie Kara, sam jestem ciekawy bo dawno nie robiłem zadań tego
| | 1 | |
typu, wiem, że rozwiązaniem są x=1 i x= |
| . |
| | 3 | |
| | 1 | |
x=1 to jeszcze rozumiem ale skąd |
| ?  |
| | 3 | |
| | x | |
Może po prostu narysowanie wykresu funkcji |
| i prostej y=1 byłoby tu ułatwieniem ale |
| | |2−x| | |
czekam na jakieś rachunkowe obliczenie tego.
Pozdrawiam
14 wrz 15:12
Bogdan:
| | 1 | |
założenie: |2x − 1| ≠ 0 ⇒ x ≠ |
| |
| | 2 | |
Przemnażamy równanie obustronnie przez |2x − 1| i otrzymujemy:
|2x − 1| = x i x ≥ 0
| | 1 | | 1 | |
dla x ∊ <0; |
| ): −2x + 1 = x ⇒ 3x = 1 ⇒ x = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
dla x ∊ ( |
| ; +∞): 2x − 1 = x ⇒ x = 1 |
| | 2 | |
14 wrz 15:21
tech: Na początek wyznacz dziedzinę, później pomnóż przez mianownik i będziesz miał zwykłe rownanie z
wart bezwzględną
14 wrz 15:21
Kara: dzieki wielkie !
14 wrz 15:30