Oblicz miarę kąta
Jula: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 12 dm, a wysokość ostrosłupa
jest równa 18 dm. Oblicz miarę kąta, jaki tworzy krawędź boczna z:
a) z podstawą ostrosłupa
b) z krawędzią podstawy ostrosłupa
Z góry dziękuję
Mila:

α− kąt między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy.
| | 1 | | 1 | |
|OC|= |
| a√2= |
| *12√2=6√2 |
| | 2 | | 2 | |
W ΔSOC:
| | 18 | | 3 | | 3√2 | |
tgα= |
| = |
| = |
| odczytaj z tablic |
| | 6√2 | | √2 | | 2 | |
β−kąt między krawędzią boczną a krawędzią podstawy
h
2=18
2+6
2 oblicz h