Równanie wielomianowe
artur: 2x3 + x2 − 13x + 6 = 0
14 wrz 13:48
Ajtek:
x=2 jest pierwiastkiem, zatem podziel ten wielomian przez (x−2).
14 wrz 13:56
Patronus: podpowiedź jednym z pierwiastków jest x=2
14 wrz 13:56
artur: Wlasnie tak zrobiłem, przez podzielenie przez (x−2), ale nie byłem pewien czy to jest właściwa
metoda, ponieważ to było pierwszy podpunkt w zadaniu z książki.
14 wrz 14:00
artur: 2x4 − x3 −3x2 + x +1 = 0
To też metodą przez dzielenie czy inaczej? Dziękuję za podpowiedzi.
14 wrz 14:17
ICSP: suma współczynników =0 0 jeden jest pierwiastkiem. Dodatkowo współczynniki przy x
3 oraz x są
liczbami przeciwnymi więc przy założeniu ze x = 1 jest pierwiastkiem to x = −1 również jest
pierwiastkiem mam wiec :
2x
4 − x
3 − 3x
2 + x + 1 = 0
2x
4 −2x
2 − x
3 + x − x
2 + 1 = 0
2x
2(x
2−1) − x(x
2−1) − 1(x
2−1) = 0
(x
2−1)(2x
2 − x − 1) = 0
(x−1)(x+1)(2x
2 − 2x +x − 1) = 0
| | 1 | |
(x−1)(x+1)(x−1)(2x+1) = 0 ⇒ x = 1 v x = −1 v x = − |
| |
| | 2 | |
14 wrz 15:33
artur: dziękuję. najgorsze w tym wszystkim jest że nie widzę kiedy trzeba jaką taktykę obrać. jak się
do zadania zabrać
14 wrz 18:50
ICSP: trzeba robić dużo przykładów
14 wrz 19:03