wyzn. przedziały gdzie f wypukla, wklęsla i punkty przecięcia
jmkorona: f(x)=x2*ln(x)
14 wrz 12:52
Patronus: Policz drugą pochodną − i sprawdź dla jakich argumentów jest <0, >0 i równa zeru
dla < 0 mamy wklęsłą
dla >0 mamy wypukłą
dla = 0 mamy punkt przegięcia, jeśli druga pochodna zmienia znak w tym miejscu
14 wrz 13:44
jmkorona: ale jak to liczyć pomocy
14 wrz 13:48
rumpek: pochodnej obliczyć nie umiesz?
14 wrz 13:49
rumpek: f(x) = x
2 * ln(x)
| | 1 | |
f'(x) = (x2)' * lnx + x2 * (lnx)' = 2xlnx + x2* |
| = 2xlnx + x |
| | x | |
f''(x) = (2xlnx + x)' = ...
14 wrz 13:51
jmkorona: pochodna to dla mnie czarna magia
14 wrz 14:01
Ajtek:
A znasz wzory pochodnych?
14 wrz 14:05
jmkorona: tak ale zawsze mi się plączą w trakcie rozwiązywania i później nie wiem co policzyłam a co nie,
ale dzieki za pomoc
14 wrz 14:08