reszta z dzielenia
knypcio: Liczba całkowita x przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2, a przy dzieleniu przez 4 daje resztę
1. Jaka będzie reszta przy dzieleniu przez 12?
14 wrz 12:42
AC:
z chińskiego twierdzenia o resztach wynika:
x =2*4*4 + 1*3*3 =41 == 5 (mod 12)
14 wrz 13:20
Aga1.: Basia niedawno rozwiązywała innym sposobem.
14 wrz 14:05
AC:
Można tak:
ogólne rozwiązanie pierwszego równania to:
x = 2 +3k, czyli 2;5;8;......
szukamy które spełnia drugie równanie,
i widać że będzie to 5
14 wrz 14:27