oblicz pochodną
jmkorona: sin(2x3+1)*cos(2x−4x2)
14 wrz 11:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
f=sin(2x3+1)
g=cos(2x−4x2)
(f*g)' = f'g + fg'
powodzenia
14 wrz 11:56
jmkorona: wzory znam z resztą gorzej
14 wrz 12:39
rumpek: f(x) = sin(2x
3 + 1) * cos(2x − 4x
2)
f'(x)=(sin(2x
3+1)*cos(2x − 4x
2))'=(sin(2x
3+1))'*cos(2x − 4x
2)+sin(2x
3+1)*(cos(2x − 4x
2))'
1o (sin(2x
3+1))'=cos(2x
3 + 1) * (2x
3 + 1)'=cos(2x
3 + 1)*6x
2 =
6x2cos(2x3 + 1)
2o (cos(2x − 4x
2))'=−sin(2x−4x
2) * (2x − 4x
2)' = −sin(2x−4x
2) * (2 − 8x) =
=
−2sin(2x − 4x2) + 8xsin(2x − 4x2) =
(8x − 2)(sin(2x − 4x2))
f'(x) = 6x
2cos(2x
3 + 1) * cos(2x − 4x
2) + sin(2x
3+1) * (8x − 2)(sin(2x − 4x
2)) = ...
I dalej pozostanie ci tylko wymnożenie tego
14 wrz 12:49
jmkorona: Dzięki
14 wrz 13:10