matematykaszkolna.pl
urządzenie tadeusz: Przepraszam że tutaj. Możecie mi napisać jak się nazywa urządzenie które włącza i wyłącza inne elektryczne o danej godzinie ?
14 wrz 10:52
Artur_z_miasta_Neptuna: 'timer'
14 wrz 10:56
tadeusz: wpisuję w google i niestety nic konkretnego się nie wyświetla, wcześniej myślałem że to termostat, ale on utrzymuje stałą temperaturę. Chodzi mi o takie urządzenie które wsadzamy do kontaktu następnie do niego podpinamy kablem inne urządzenie np lampkę i ustawiamy czas. BTW. Artur przy okazji, już dawno miałem o to zapytać. Mógłbyś powiedzieć jakie studia ukończyłeś ?
14 wrz 11:01
tadeusz: Artur faktycznie miałeś racje jest takie urządzenie dzięki Jeżeli będziesz miał ochotę to możesz odpowiedzieć na drugie pytanie emotka Pozdrawiam emotka
14 wrz 11:06
Artur_z_miasta_Neptuna: ukończyłem .... matematykę (finansową) na polibudzie gdańskiej + za granicą ... a obecnie męcze 'szambonurkologię' także na PG. co do 'timerów' takich ... to chcesz takie 'stałe' połączenie bo są takie timery który są przejściówką z kontaktu (wkładasz do kontaktu a np. lampkę podpinasz do urządzenia) ... urządzenie (zależy od wersji) ma przeważnie dwie opcje: − ciągłe włączenie − timer (gdzie ustawiasz od....do... ma działać) W zależności od modelu wyświetlacz jest elektorniczny, ma własną pamięć daty (ustawiasz datę) dzięki czemu możesz ustawić w jakie dni tygodnia ma się włączyć o danej porze (ale to wyższa półka), albo jest mechaniczna plastikowa tarcza z małymi bolcami które reprezentują (jeden bolec) 15min włączenia. Takie urządzenie NA PEWNO jest na dziale elektrycznym w Auchan czy też innym hipermarkecie, nie wspominając już o bardziej 'profesjonalnych' marketach.
14 wrz 11:13
Artur_z_miasta_Neptuna: http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/gao-minutnik-bialo-niebieski.html oto przykład o co mi chodzi
14 wrz 11:15
Artur_z_miasta_Neptuna: tylko to jest jakaś strasznie uboga wersja (ja mam tarczę na 24h z podziałem godziny na 4 okresy i mogę dowolnie ustawić sobie czas włączenia i wyłączenia −− z dokładnością do 15 min)
14 wrz 11:16
tadeusz: na internecie widziałem też odpowiedniki cyfrowe, raczej taki bym kupił dzięki bardzo
14 wrz 11:20
Artur_z_miasta_Neptuna: szczerze mówiąc jeden cyfrowy kiedyś kupiłem, ale jakoś nie bardzo z niego byłem zadowolony. Głównym mankamentem było to, że przy chwilowym braku prądu data się zerowała (nie miał baterii wewnętrznej) przez co trzeba było go za każdym razem nastawiać, co nie było niczym przyjemnym. Przy mechanicznej tarczy także jest problem nastawiania, jednak: a) szybsza (przekręcasz tylko pokrętło) b) przy chwilowym braku prądu (np. 5minutowym) 'rozstraja' się jedynie o te 5 min c) nie ma elektroniki, która lubi być zawodna Ja stosuję właśnie te mechaniczne i nie mam z nimi żadnych problemów.
14 wrz 11:33