zaprojektuj
adi: zaprojektuj i wykonaj model
a)walca, które powierzchnia boczna wynosi 80πcm2
b) stożka o objętości V=96πcm3
5 maj 20:01
adi: jak obliczyć 2 nie wiadome

bo przy a) wychodzi r=40/h
5 maj 20:04
tim: Ale ty masz DOWOLNE więc możesz sobie wybrać
5 maj 20:06
adi: no tak ale jak obliczyć dokładnie r i h bo to obijetnie czy h=40/r czy na odwrót
5 maj 20:07
tim: Obojętnie. Musi być tak, żeby r * h = 40
Możliwości jest wiele.
1 40
2 20
4 10
5 8
Jeżeli masz wykonać. Najlepszy jest 5 i 8
5 maj 20:09
adi: a dzięks
5 maj 20:10
adi: a r
2h=288
5 maj 20:11
tim: No to wypisz pary dzielników 288

Czekam.
5 maj 20:12
adi: czyli 4 72
9 32
16 18
36 8
5 maj 20:15
tim: No i teraz
r może być
√4,
√9,
√16 lub
√36
Podpowiem, najlepszy do budowania będzie ten, w którym równica boków jest najmniejsza
5 maj 20:19
adi: jops wiem 16 i 18

heh nawet banalne tylko za bardzo kombinowałem
5 maj 20:20
adi: a nie syr 6 i 8
5 maj 20:21
tim: Teraz musisz wykonać
5 maj 20:22
adi: jops to nie dla mnie koleżanki
5 maj 20:23
adi: więc ja tylko "obliczyłem"
5 maj 20:23