.
mania: mam problem jeżeli prznosimy funkcje na wykresie o pewien wektor i póżniej nanosimy f(−x) to my
to odbijamy względem naszej asymptoty czy względem osi oy

?
14 wrz 00:21
xXx:

Jeżeli przenosimy funkcję o wektor, to odbijamy względem asymptoty.
Dam przykład na wykresie:
| | 1 | |
Funkcja f(x) = |
| to ta czerwona i czerwone są jej asymptoty |
| | x | |
| | 1 | |
Funkcja g(x) = |
| + 2 to ta niebieska i niebieskie są jej asymptoty |
| | x − 3 | |
Funkcja h(x) = g(−x) to ta różowa i jak widać odbijamy ją względem asymptoty. Jak się nie
przesuwa o wektor to podstawowymi asymptotami są osie układu współrzędnych i względem nich
odbijamy.
14 wrz 00:34
Godzio:
xXx troszkę oszukuje " odbijamy względem asymptot " − tak nie jest, odbijamy względem osi
OY
| | 1 | |
g(x) = f(−x) = |
| + 1 |
| | −x − 1 | |
Widać gołym okiem, że odbicie jest względem osi OY, a nie względem asymptoty
14 wrz 01:11