Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiej całki
Tomasz: ∫U{2x2+x+1}{(x−1)(x2+1)
14 wrz 00:03
Tomasz: miało być tak oczywiście
14 wrz 00:10
Godzio:
| 2x2 + x + 1 | | x2 + 1 | |
| = 2 * |
| + U{x − 1}{(x − 1)(x2 + |
| (x − 1)(x2 + 1) | | (x − 1)(x2 + 1) | |
1)} =
... = 2ln|x − 1| + arctgx + C
14 wrz 00:51
Tomasz: | | (x−1) | |
dzieki wielkie, niestety nie kapuje skąd sie wziął ten |
| |
| | (x−1)(x2+1) | |
14 wrz 01:01
Godzio:
2x2 + x + 1 = 2x2 + 2 + x − 1 = 2(x2 + 1) + x − 1
Co zrobiłem? Zapisałem: 1 = 2 − 1
Teraz jasne ?
14 wrz 01:03
Tomasz: Tak dzięki
14 wrz 01:03